Word lid van A Capella en zing met ons mee
Profiel
Repertoire
Bestuur
Foto's
Programma
Activiteiten
Contact
Archief
Audio / Video
Jaarmarkt

Nieuws

ZO. 20 MEI, GROTE JAARMARKT LIEROP

Op zondag 20 mei houd mannenkoor A Capella weer haar grote jaarmarkt. In de kom van Lierop zullen 150 marktkramen zijn

>> lees verder

A Capella heeft een nieuwe voorzitter

Tijdens de algemene jaarvergadering van A Capella heeft voorzitter Harrie van der Sanden de voorzittershamer

>> lees verder
Profiel | Repertoire | Bestuur | Foto's | Programma | Activiteiten | Contact | Archief | Audio / Video | Facebook | Inloggen   

Profiel

 

Mannenkoor A Capella is opgericht op 12 oktober 1966. Op zondag de H.Eucharistieviering vocaal op te luisteren was een wens van de toenmalige oprichters. De monumentale koepelkerk in Lierop, met een prima akoestiek, ontbeerde in die tijd een goed koorgezelschap.
Na de oprichting is het koor, in de afgelopen jaren, uitgegroeid tot een gewaardeerd vocaal gezelschap. Al vlug werd door het koorgezelschap A Capella onder leiding van dirigent Jan van de Ven medewerking verleend aan diverse locale en regionale evenementen.
 
Het Lierops mannenkoor bereidt zich nu voor op een kroon jaar. Onder leiding van de dirigent Marion van Eijk wordt er enthousiast gewerkt om in het jaar 2006 naast de reguliere evenementen een prachtig programma ten gehore te brengen. Een paar hoogtepunten: 
  • Lieropse korenmiddag op 29 januari,
  • Het populaire lenteconcert op 25 maart,
  • De Somerense Korenavond op 8 april.
  • De Spaanse avond op 24 juni,
  • Jubileumviering onder de gewelven van de monumentale koepelkerk van de Heilige Naam Jezus op 29 oktober
  • En tenslotte op 25 november de Sint Cecilea avond.

Begin

Het koor zal de oprichtingsvergadering van 12 oktober 1966 niet vlug vergeten. Op verzoek van kapelaan Stultiens zou op die dag een aantal Lieropse mannen vergaderen over de oprichting van een muziekgezelschap ter opluistering van missen in de koepelkerk. De kapelaan heeft het echter niet meer mogen maken. Samen met Pastoor van de Heuvel uit Someren, die een auto gekregen had van zijn parochianen t.g.v. zijn 50 jarig priesterfeest, kwamen zij terug van de installatie van de toenmalige kapelaan uit Someren-Heide, die in Ledeacker ingewijd werd als pastoor. Pastoor van de Heuvel vroeg of Antoon hem wilde vergezellen op de terugweg, dan was hij niet alleen. In de nacht van vrijdag 7 op 8 oktober 1966 vond dat fatale ongeluk tussen de Rips en Milheeze plaats.

De oprichtingsvergadering werd ondanks het dramatische verkeersongeval toch gehouden. Een ontstaan onder treurige omstandigheden van mannenkoor A Capella.  Een twaalftal zangers gaf zich op: Sjaak Gubbels, Wim van Asten, Martien de Groot, Albert Hendrikx, Harrie van Heugten, Martien van Heugten, Piet Jacobs, Antoon van Lierop, Harrie Maas, Doris van de Ven, Frits van de Ven en Jan van de Ven.

Uit hun midden werd Jan van de Ven aangewezen tot dirigent, terwijl het (voorlopige) bestuur gevormd werd door voorzitter Harrie van Heugten,  secretaris-penningmeester Sjaak Gubbels en bestuurslid Harrie Maas. Het bestuur ging voortvarend aan de slag. De eerste jaren beperkte het koor zich, onder leiding van dirigent Jan van de Ven, alleen tot het zingen in de koepelkerk van het oude Peeldorp Lierop. Het koor ging met zijn tijd mee en trad met veel succes op buiten de kerkdeuren.
 
Het eerste buitendorpse concert werd met veel verve uitgevoerd tijdens het kerstconcert in Deurne. De laatste decennia wordt het koor meerdere keren per jaar uitgenodigd voor het geven van concerten bij bevriende zusterverenigingen, culturele en maatschappelijke instellingen waaronder verpleeg en/of zorgcentra.

Zelfs in het buitenland heeft het koor in de loop der jaren een goede reputatie opgebouwd. A Capella, met bijna dertig leden, beheerst nu een breed en meertalig repertoire. Een gewaardeerd repertoire tot ver buiten de grenzen. Een waardering die mede verkregen is onder de bezielende leiding van de dirigent Marion van Eijk – Gahler. Zij leidt het koor sinds 1995 met veel succes. 

Door het houden van acties, een boeken- en platenbeurs, de vlooienmarkt en onontbeerlijke donaties probeert het koor aan zijn verplichtingen te voldoen. Uit deze revenuen heeft het koor onder andere een nieuw orgel en nieuwe uniformen kunnen aanschaffen.